ciaotravel background
Elérhetőségek

Cím:
1065 Budapest,
Weiner Leó u. 17. II/13.
Tel/Fax.:
36/ 1 / 882-7342
36/ 20 / 428-5337
Email:
monika[kukac]ciaotravel.hu
Skype:
ciaotravel.hu

Skype Me™!

 

 

MAGYAR-OLASZ KULTÚRÁLIS ÉVED 2013-BAN

Jövőre lesz a közép-európai év, amely alatt Magyarország tölti be a Közép-Európai Kezdeményezés elnökségét és 75 éve jelent meg Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye, egy olyan mű, amely máig befolyásolja Olaszország-képünket - mondta a sorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. Prőhle Gergely szerint a kezdeményezés fontos célja, hogy Magyarországon tudatosuljon Olaszország közép-európai szerepvállalása, míg Olaszországban tovább erősödjön a közép-európai gondolkodás.
Maria Assunta Accili Sabbatini, Olaszország magyarországi nagykövete hozzátette: 2013-ban ünneplik Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulóját, ennek megfelelően erős lesz az évad zenei vonulata. Számos előadáson szólalnak meg a nagy operaszerző művei, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon pedig fellép például az Il Giardino Armonico is.   
Jövőre Olaszország lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég országa és erős olasz jelenlét várható a design héten is - sorolta a diplomata, aki a budapesti Olasz Kultúrintézet programjai közül a filmvetítéseket emelte ki. A nagykövet beszámolója szerint fontos cél, hogy megmutassák az ország regionális kultúráinak "mozaikját" is Szicíliától Valle d'Aostáig, de az évad hangsúlyosan foglalkozik majd a tudomány, a technika és az innováció témáival is.
Fontos szerepet vállal a programsorozatban többek között a Magyar Állami Operaház, a Műcsarnok vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum. A Szépművészeti Múzeumban Caravaggiótól Canalettóig címmel olasz barokk festészeti kiállítás nyílik, míg Firenzében a Budapesti Történeti Múzeum szakmai irányításával Mátyás király korát bemutató tárlatot rendeznek - jegyezte meg.
Antonio Devetag, a Mittelfest igazgatója a Cividale del Friuli központú összművészeti fesztivál 2013-as programjairól szólva közölte: Magyarország jövőre a zenén, a táncon és a színházházon keresztül díszvendégként mutathatja be kultúráját. Koncertet ad például a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, lesz Ligeti-est, de fellép mások mellett a Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncszínház is.  
Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a tervek szerint az évad számos hazai és olaszországi eseményét a közmédia is közvetíti.

A kulturális évad programja rövidesen a http://magyarolasz.hu honlapon lesz elérhető.

FORRÁS: www.kulturport.hu

Gyorskereső
Keresés
Partnerek

Nyaralás bolgár tengerparton

Istria Tours

w utak