ciaotravel background
Elérhetőségek

Cím:
1065 Budapest,
Weiner Leó u. 17. II/13.
Tel/Fax.:
36/ 1 / 882-7342
36/ 20 / 428-5337
Email:
monika[kukac]ciaotravel.hu
Skype:
ciaotravel.hu

Skype Me™!

 

 

Milliókat termel az olasz szellemváros

Több földcsuszamlásnak köszönhetőn pusztult el Consonno és a Játékok Városa. A szellemváros még ma is euró milliókat termel tulajdonosaiknak. Az olasz levéltári adatok szerint a Milánói Hercegséghez tartozó Consonno (É: 45°47’07”, K: 09°23’36”) községét 1751-ben alapították. Bonaparte Napóleon döntésének köszönhetően a 142 lakosú települést 1797-ben a Ciszalpin Köztársasághoz, a francia diktátor bukása után pedig ismét a Habsburg Birodalomhoz csatolták. Ez a politikai-gazdasági állapot egészen az Olasz Királyság kikiáltásig maradt fent.
A szinte csak mezőgazdasággal foglalkozó falusiak a II. világháborút követő időkben fokozatosan kezdték elhagyni egykori otthonaikat. Az 1950-es évek közepére már alig hatvanan laktak csak a településen. Az elvándorlás a következő években is folytatódott, így a San Maurizio templomban szolgálatot teljesítő pap által lakott parókia kivételével csaknem kihalt falu összes házát 1962. január 8-án megvette Mario Bagno vállalkozó, hogy a község romjait felhasználva Consonnóban egy játékvárost építtessen fel. Mivel az üzletember elsődleges célja egy saját, olaszos jellegű Las Vegas felépítése volt, a telek- és házfelvásárlások után a magánzó rögtön egy hatalmas méretű bevásárló- és szórakoztató központot épített fel a falu közepén, amelynek külső megjelenését az isztambuli bazárról és a Kék Mecset minaretjeiről mintázta. Míg a pláza mellett kialakított penthouse lakások kínai pagodatetővel ellátott hutongok voltak, addig az alig 100 méterrel arrébb lévő ötcsillagos hotel egy középkori lombard vár sziluettjét utánozta, csipkézett gránittal díszítve.
A központi létesítmények mellett természetesen kialakítottak több éttermet és báltermet, kosárlabdapályát, állatkertet, illetve egy autóversenypályát is. Mario ekkor úgy tervezte, hogy 10-15 éven belül még felépíttet egy tenisz-, kosárlabda és egy foci pályát, illetve egy mini-golf pályát is.
Már majdnem megnyílt a tengerszint felett 626 méternyire elterülő olasz Las Vegas, „lánykori nevén” Játékok Városa, amikor az Úr 1976. évének két zivataros hónapjában, 28 egymás után bekövetkező földcsuszamlás teljesen elmosta a községbe vezető régi és az új, Olginatéba vezető autóutat, illetve a falunak több mint a felét. A kár olyan jelentős volt, hogy Mario Bagno inkább veszni és pusztulni hagyta megmaradt épületeit, mintsem újból az alapoktól kezdve felépítse örömvárosát. Döntésében persze az is közrejátszott, hogy Róma nem volt hajlandó az eltűnt utakat újjáépíteni arra hivatkozva, hogy Consonnónak csak egy bejelentett lakója van, miatta pedig felelőtlenség lenne súlyos közpénzeket kidobni. A félig kész város az évtizedes elhanyagoltság és a vandálok miatt szinte az enyészeté lett.
A külvilágtól teljesen elzárt szellemvárosba azonban 1982-ben egy „új gazdasági utakat” kereső vállalkozó, Alberto Bosisio mégis valamicske életet lehet: ő ugyanis a Hotel Pláza még menthető egységeiben létrehozott egy idősek otthonát, amely csak azért üzemelt 2007. június 29-ig, mert a pénzéhes üzletember ezen a napon adta bérbe a Summer Alliance nevű rave party szervezőinek az épületet, akik többszázad magukkal a buli hevében a földig rombolták az ingatlant. 
Az olasz kormány hidrogeológiai és környezetvédelmi okokra hivatkozva 2008-ban vizsgálta felül korábbi álláspontját, miszerint a terület fejlesztésével és újjáépítésével sohasem kíván foglalkozni. A kormány döntésének köszönhetően Olginate Városi Tanácsa 2010-ben egy új közutat is építtetett Consonnóig az 1976-os földcsuszamlás következtében elpusztult közúttól nem is olyan messzire. Az épületek teljes lebontása azonban azért nem megy zökkenőmentesen a város vezetésének, mert a terület még mindig Mario Bagno örököseinek a tulajdonában van, akik jelentős anyagi kompenzációt kérnek az „épületcsonkjaik elpusztításáért.” 
A bírósági üggyé fajult bontási kísérletek kapcsán jelenleg úgy néz ki, hogy másodfokon is a családnak fog igazat adni a bíró, hiszen a Bagno-família évente jelentős euró milliókhoz jutott csak azáltal, hogy az egykori Játékok Városát filmforgatási célokra bérbe adja. Az olasz filmes újságok szerint többek között 1998-ban itt forgatták a Davide Ferrario rendezte Hannibál gyermekei című vígjátékot, egy tucat Levi’s reklámfilmet, illetve két alkalommal a Music TV is innen közvetítette az Olasz Rock Napja című rendezvényét. 
Forrás: www.turizmus.com

 

Gyorskereső
Keresés
Partnerek

Nyaralás bolgár tengerparton

Istria Tours

w utak