A nápolyi pizza

Jövő tavasszal dönt arról az UNESCO, hogy felveszi-e a

kulturális világörökségek közé a nápolyi pizzakészítést,

ahogyan azt az olasz kormány nemrég javasolta. De

miért annyira különleges a nápolyi pizza, és miben más,

mint az itthon kapható? Elmentünk Nápolyba, hogy kipró-

báljuk az eredeti pizzát, és felkerestük a világ legrégebbi

pizzériáját is, ahol még a hollywoodi hírességek is sorban

állnak.

A nápolyi pizzakészítés felvételét javasolta idén a világ-

örökségi listára Olaszország, a javaslatot a kormány is

támogatta. És nem csak az olaszok szeretnék, ha világ-

örökség lenne a nápolyi pizza, mintegy 850 ezer aláírás

gyűlt össze a világban ennek érdekében. Az olasz kormány

szerint a pizzasütés központi eleme a nápolyi és az olasz

identitásnak, és nem kisebb szempont az sem, hogy szeret-

nék megkülönböztetni az eredeti, nápolyi pizzát a világ

többi részén kapható, főleg a New York-i pizzától. Hogy

felkerül-e a pizza a világörökségi listára, arról jövő április-

ban lesz döntés.

Ez a pizza tényleg nem hasonlítható az itthon kapható pizzákhoz.

Tudom, hogy ezt nehéz elhinni, de egyszerűen teljesen más a

tésztája, és az íze attól, hogy ebben a jellegzetes, fatüzelésű,

nápolyi kemencében sült. A pizzához használt liszt is más,

kizárólag nullás lisztből sütik. Lehet, hogy nem mond sokat, de

ránézésre is látszik a különbség, hiszen nagyon finom, szinte

hintőporszerű lisztről van szó, amiből legalább egy napig, de

inkább tovább kel a pizza. A feltét pedig Nápoly környéki

paradicsom, mozzarella és egy nagyadag olivaolaj, amitől a

pizza a nagyon forró jellegzetes nápolyi stílusú sütőben sül.

A Da Michelében 1870 óta gyakorolják a pizzasütést, ezt a

falakon mindenféle oklevelek és dokumentumok is hirdetik.  

1903 óta működik a pizzéria. Már a család ötödik generációja

vezeti, pontosan ugyanúgy, ahogyan azt több, mint 100 éve

az üknagypapa leírta. A híres ős szerint csak kétféle nápolyi

pizza létezik: a Margherita: paradicsom, mozzarella, olaj,

bazsalikom, és a Marinara: paradicsom, olaj, fokhagyma. 

Forrás: www.index.hu