Jövő tavasszal dönt arról az UNESCO, hogy felveszi-e a
kulturális világörökségek közé a nápolyi pizzakészítést,
ahogyan azt az olasz kormány nemrég javasolta. De
miért annyira különleges a nápolyi pizza, és miben más,
mint az itthon kapható? Elmentünk Nápolyba, hogy kipró-
báljuk az eredeti pizzát, és felkerestük a világ legrégebbi
pizzériáját is, ahol még a hollywoodi hírességek is sorban
állnak.
A nápolyi pizzakészítés felvételét javasolta idén a világ-
örökségi listára Olaszország, a javaslatot a kormány is
támogatta. És nem csak az olaszok szeretnék, ha világ-
örökség lenne a nápolyi pizza, mintegy 850 ezer aláírás
gyűlt össze a világban ennek érdekében. Az olasz kormány
szerint a pizzasütés központi eleme a nápolyi és az olasz
identitásnak, és nem kisebb szempont az sem, hogy szeret-
nék megkülönböztetni az eredeti, nápolyi pizzát a világ
többi részén kapható, főleg a New York-i pizzától. Hogy
felkerül-e a pizza a világörökségi listára, arról jövő április-
ban lesz döntés.
Ez a pizza tényleg nem hasonlítható az itthon kapható pizzákhoz.
Tudom, hogy ezt nehéz elhinni, de egyszerűen teljesen más a
tésztája, és az íze attól, hogy ebben a jellegzetes, fatüzelésű,
nápolyi kemencében sült. A pizzához használt liszt is más,
kizárólag nullás lisztből sütik. Lehet, hogy nem mond sokat, de
ránézésre is látszik a különbség, hiszen nagyon finom, szinte
hintőporszerű lisztről van szó, amiből legalább egy napig, de
inkább tovább kel a pizza. A feltét pedig Nápoly környéki
paradicsom, mozzarella és egy nagyadag olivaolaj, amitől a
pizza a nagyon forró jellegzetes nápolyi stílusú sütőben sül.
A Da Michelében 1870 óta gyakorolják a pizzasütést, ezt a
falakon mindenféle oklevelek és dokumentumok is hirdetik.
1903 óta működik a pizzéria. Már a család ötödik generációja
vezeti, pontosan ugyanúgy, ahogyan azt több, mint 100 éve
az üknagypapa leírta. A híres ős szerint csak kétféle nápolyi
pizza létezik: a Margherita: paradicsom, mozzarella, olaj,
bazsalikom, és a Marinara: paradicsom, olaj, fokhagyma.
Forrás: www.index.hu