Parmezán sajt a bankban

Az olasz Credem Bank páncélterme első ránézésre

teljesen olyan, mint bármilyen banké a világon. Van

körülötte szögesdrót, elektromos kerítés, vastag falak,

biztonsági kamerák, bonyolult zárszerkezet. Csak

éppen amit benne tartanak, az nem arany, műkincs,

vagy drágakő, hanem sajt. Hatalmas parmezán-

malomkövek, több százezer darab, összesen kb.

200 millió euro értékben.  
A Credemet 1910-ben alapították, de maga a sajtbank
koncepciója ennél jóval messzebbre nyúlik, állítólag

még a Medici-dinasztia bankárai találták ki a XV. sz.-ban.
A Credem koncepciója egyszerű: első osztályú, kiváló

minőségű parmezán sajtot vesznek át a termelőktől,

olcsó (általában 3 %-os kamatú, két éves lejáratú) hitelért

cserébe. A sajt nem csak jelzálogként szolgál, de a bank

légkondicionált, ellenőrzött páratartalmú páncéltermében
zajlik az érlelés folyamata is, szakemberek felügyelete 
mellett (amiért egyébként külön díjat számít fel a bank). 
A biznisszel mindenki jól jár, boldogok a sajtkészítők, 
mert olcsó hitelhez jutnak, és valaki leveszi a vállukról

az érlelés feladatát, és boldog a bank, mert olyan piaci
ésben dolgozhat, ahol egyáltalán nincs konkurenciája,
plusz ha bedől egy hitel, simán eladja a sajtot ő maga,
és nem bukik a bolton. És persze boldogok a sajtrajongók
, mert szuper sajtok kerülnek a boltokba.
A CNN újságírója, akinek volt szerencséje a sajttrezorban
járni, azt mondja, a szag ugyan kicsit szúrós, de egészen
elviselhető ahhoz képest, hogy 3-400 ezer darab,
egyenként 40 kilós az érlelés változatos fázisaiban tartó
sajttömb között van az ember.
 
forrás: www.index.hu