Cinqueterre

Cinqueterre és környéke

TÁVOLSÁG:   840 km Tornyiszentmiklóstól (határállomás Szlovénia felé)

AJÁNLOTT ÚTVONAL: Tornyiszentmiklós - Maribor - Ljubljana - Trieste - Mestre - Bologna - Parma - La Spezia - Cinqueterre (végig autópályán, kivéve az utolsó 40 km)

TENGERPART-RŐL: kicsi, keskeny, homokos-kavicsos.

CINQUETERRE-RŐL: A  festő látványt nyújtó Cinqueterre két tartomány, Liguria és Toscana találkozásánál húzódik. Ha nem látta még Cinqueterre-t, akkor feltétlenül el kell mennie! Rendkívűli természeti szépséggel megáldott vidék, mely nem csak egy nemzeti park része, hanem az UNESCO világörökség listjára is felkerült. Cinquterre olaszul 5 földet jelent, ami tulajdonképpen 5 elbűvölő, kicsiny falu gyűjtőneve: Monterosso al mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore, mint 5 elszórt gyöngyszem a tengerparton. Szűk és meredek teraszokon művelt szőlőültetvényekben, citrom- és olajfaligetekben gyönyörködhetünk. Keskeny ösvények és lépcsők szövik át a hegyoldalt. Cinqueterre a gyalogos turisták és kirándulók kedvence helye is.
A 3 legismertebb túraútvonal:
1. Il sentiero alto közel 40 km hosszan húzódik, Levanto-ból Portovenere-ig tart. 1300 m szintkülönbség.
2. La via dei santuari, mind az öt falut érintő útvonal, mely gyalogosan, kerékpárral és lovon is bejárható.
3. Il sentiero azzurro, ez a 12 km hosszú útvonal a legismertebb - már a középkorban létezett! - , mert ez a legkönnyebb, és lélegzetelállítóan gyönyörű kilátással ajándékozza meg a turistát.
Egy napos hajókirándulás során is felkereshetjük ezeket a falvakat, melyek látványa a tenger felől is igazán lenyűgöző.

A KÖZELBEN:

  • Portovenere, La Spezia, Portofino
  • Lucca (90 km), Pisa (90 km), Firenze (160 km)
  • Pistoia (130 km), Genova (120 km), Parma (130 km)